Moet je lachend op de foto? Een paar jaar geleden werd ik op pad gestuurd om een CEO van een grote internationale onderneming op de foto te zetten. Ik ontmoette de man en het was iemand – zoals de meeste CEO’s – die erg sympathiek overkwam.

Toen ik hem ging fotograferen, bleef hij strak in de camera kijken. Ik verzocht hem te lachen, maar hij weigerde. Ik gaf hem wat uitleg over ‘het nut van lachen’ zoals ik eerder beschreef, maar hij bleef weigeren.

Toen maakte ik mijn trukendoos met wat flauwe mopjes open, en jawel: hij moest lachen. Dus drukte ik af. Maar toen ik het resultaat bekeek op mijn camera begreep ik meteen waarom de man niet wilde lachen. In levende lijve was zijn lach prachtig, maar op de foto zag de man er onbetrouwbaar uit.

Ik zei dus tegen hem: “Ik snap waarom je niet wilt lachen. Op deze foto zie je eruit als een onbetrouwbare verkoper van tweedehands auto’s.”

Wie nu denk dat deze man boos werd, heeft het mis. Die opmerking bleek een schot in de roos. Hij ontspande volledig. Er waren meer fotografen mij voorgegaan, maar niemand had durven uitspreken wat ik wel deed. En dus werden er foto's gepubliceerd van een lachende man die op de foto echter onbetrouwbaar overkwam. Daar zal hij in zijn omgeving veel opmerkingen over gekregen hebben. Logisch dat hij weigerde te lachen! 

Het werd een ontzettend leuke fotosessie en ik maakte ‘de foto’ voor het magazine dat mij had ingehuurd. De man was erg tevreden en daardoor ik ook.

Maar voor mij nog het leukste: wanneer ik zijn naam intik op Google Afbeeldingen, dan krijg ik alleen foto’s te zien van de ‘man zonder lach’. Dan weet ik dat het mij is gelukt om hem lachend te portretteren, op de juiste manier én met de juiste uitstraling.

Wie die persoon is? Sorry, dat antwoord zal je nooit uit mijn mond horen. Vertrouwen is een groot goed… dat mag je nooit beschamen!

Dus moet je lachend op de foto? Vertrouw me!

 

Je was gekomen tot en met tip 9 van mijn 10 tips. Klik hier om mijn laatste tip nog te lezen.