Voor een goede profielfoto voor jouw LinkedIn-profiel (zo’n foto wordt ook wel een ‘avatar’ genoemd) heb je dus als eerste een goede fotograaf nodig. Een fotograaf die snapt hoe zo’n foto gemaakt moet worden. Maar wat kan jij zelf doen?

Tip 1
Misschien wel de belangrijkste tip, en daarom staat deze ook bovenaan: maak je niet druk. Natuurlijk, voor veel mensen is het heel spannend om op de foto te gaan, maar samen gaan wij (jij en ik) er echt iets moois van maken. Het komt allemaal goed! Beloofd! Dus ontspan.

Tip 2
Ben je een man, ga dan twee dagen voordat je gefotografeerd wordt naar de kapper. Mannen die een snor of een baard dragen kunnen deze dan meteen tot in de perfectie laten bijwerken (denk ook aan de wenkbrauwen en eventueel oor- en neushaar) en dan is meestal ‘bijhouden’ voldoende voor een goede uitstraling. Ben je een vrouw, dan is mijn advies om ’s ochtends naar jouw kapper te gaan. Ik plan mijn fotosessies bij voorkeur rond het middaguur, zodat dit mogelijk moet zijn. Bovendien zien mensen er rond het middaguur over het algemeen het beste uit voor een fotoshoot.

Tip 3
Zorg dat je goed uitgerust bent. Ga een paar avonden, voordat je op de foto gaat, op tijd naar bed en drink bij voorkeur ook geen alcohol. Zo maak je een frisse indruk. En ik help jou ook… door niet om 09.00 uur een fotoshoot te plannen, want… zie punt 2.

Tip 4
Zorg voor passende kleding. Bij een LinkedIn-profielfoto gaat het natuurlijk om je gezicht, maar ook je schouders zijn op de foto zichtbaar. Kom dus niet in een versleten T-shirt. Een versleten spijkerbroek zal echter niemand zien. Probeer wel drukke prints in je bovenkleding te vermijden. Kies je kleding bij wat je wilt uitstralen. Een salesmanager in een wit T-shirt is meestal geen goed idee: overhemd, colbert én stropdas doet het juist erg goed. En dames: jullie hoef ik hierin geen advies te geven, want dat weten jullie vaak beter dan ik 😉

Tip 5
Heren zorgen ervoor dat ze goed zijn geschoren (vergeet ook de oor- en neusharen niet). Dames adviseer ik zich op te maken. Stem eventuele kleuren af op de bovenkleding. Iets zwaarder opgemaakt dan normaal mag (op een foto valt soms wel zo’n 50 procent van de make-up weg) maar maak het niet extreem. Overdaad schaadt. Neem een matterende poeder mee tegen het eventuele glimmen (je mannelijke collega’s kunnen dit soms ook goed gebruiken, dus zij zullen jou aanwezigheid en inzet extra waarderen). En heren die kalend zijn (of helemaal kaal): ook voor jullie is een matterende poeder voor de foto een goed idee. Dus neem het mee, of kijk een vrouwelijke collega even lief aan. Zij helpt je vast.

Tip 6
Zorg voor gemakkelijke schoenen. Dames… pumps komen toch niet op de foto. Maar als jij vindt dat pumps essentieel zijn voor jouw gevoel van ‘ontspannen kunnen zijn’, dan zijn dat dus voor jou ‘gemakkelijke schoenen’. Zo simpel is het. Met gemakkelijke schoenen bedoel ik dat je niet staat te ‘wiebelen’ voor de camera maar dat je ‘stevig in je schoenen staat’. Dat is namelijk de uitstraling die we samen willen bereiken.

Tip 7
Er wordt niet één foto van je gemaakt, maar meerdere. De eerste twee of drie foto’s zijn meestal exemplaren om direct weg te gooien. Dat komt echter niet door jou. De belichting moet immers wel perfect zijn. Heb jij een donkere huidskleur en de collega voor je een lichte, dan is zo’n aanpassing helemaal belangrijk. Ik neem de tijd om jou op de beste manier te portretteren. Dus denk niet na een foto: we zijn klaar…. Nee, dan gaan we pas beginnen.

Tip 8
Laat je niet afleiden door je collega’s. Sommige mensen weten precies wat ze moeten doen voor de perfecte foto. Dan ben ik soms met bijvoorbeeld vijf foto’s al klaar. Maar misschien moet ik er van jou wel twintig (of meer) schieten voor het beste resultaat. Dat is niet erg! Helemaal niet erg zelfs! De beste foto ontstaat wanneer model en fotograaf een goede wisselwerking hebben. Luister dus gewoon naar mijn aanwijzingen.

Tip 9
Je hoeft echt niet lachend op de foto. Sommige mensen zien het feit dat ze ‘moeten lachen’ als één van de belemmeringen waarom ze niet op de foto willen. Heb jij daar last van? Lees dan dit. Het kan in ieder geval helpen om voordat je op de foto gaat even je tanden te poetsen. De dames kunnen dan direct checken of hun lippenstift niet op hun tanden is gaan zitten.

Tip 10
Luister tijdens de shoot naar mijn aanwijzingen! Er zijn twee mogelijkheden: of ik ken je al, of ik zie je voor de eerste keer. Voor het maken van de perfecte profielfoto voor LinkedIn maakt dat geen enkel verschil! Wanneer ik je ken, weet ik waarop ik moet letten om jou op de beste manier te portretteren. Maar als ik je niet ken, moet ik afgaan op wat ik zie… En dat is nou precies waarop iemand anders jou óók beoordeelt wanneer jouw profiel op LinkedIn wordt bekeken.

En daarmee zijn we eigenlijk terug bij tip 1: Het komt allemaal goed! Beloofd! Dus ontspan.