Voor veel mensen is het ‘op de foto gaan’ een spannende gebeurtenis. Vaak krijg ik te horen: “Iedereen staat altijd leuk op de foto, behalve ik.” Daar is een heel simpele verklaring voor. Lees het hier.

Wat is nu het ‘geheim’ van een goede profielfoto voor LinkedIn? Die begint eigenlijk met de fotograaf. Wanneer ik op internet kijk, zie ik veel fotografen die zichzelf aanprijzen als ‘specialist’ op het gebied van zakelijke profielfoto’s. Welnu, dat valt in mijn ogen wel mee (of tegen, net hoe je het benadert).

Kijk eerst eens naar je eigen profiel op LinkedIn (of klik hier om mijn profiel te bekijken). Wat valt als eerste op? Precies: een profielfoto op LinkedIn is rond of vierkant. ‘Gespecialiseerde’ fotografen die op hun website voorbeelden van profielfoto’s laten zien die niet rond of vierkant zijn, vallen bij mij direct door de mand.

Wanneer je naar de 'time line' kijkt, dan zie je dat de aan de linkerkant van het scherm staat (net als bijvoorbeeld op Facebook). Dat is altijd zo! En dat is een belangrijk gegeven voor een profielfoto!

Ik kom van origine uit de ‘bladenbusiness’. De ‘truc’ die elke vormgever van tijdschriften kent, is deze:

Zorg dat je de pagina’s zó opmaakt dat de gefotografeerde persoon niet ‘van de pagina kijkt’.

Kijkt op de foto iemand een beetje naar links, dan plaats je de foto op de rechter pagina. En kijkt iemand op de foto een beetje naar rechts, dan plaats je de foto op de linker pagina. Op die manier ‘kijkt’ de persoon in kwestie dus altijd ‘in het blad’. En dat geldt - geloof mij - voor internet ook!

1. Een voorbeeld van een foto die aan de linkerkant geplaats moet worden.

2. En een voorbeeld van een foto die op een rechter pagina in een tijdschrift hoort.

3. Deze hoort rechts, maar staat nu links. Dat klopt niet.

4. En deze hoort links. Het verschil doet in de beleving van mensen heel veel.

En deze foto hoort dus...

 

Inderdaad: niet rechts!

Is het je nog niet duidelijk? Klik hier.

Maar wat doen veel profielfotografen? Die laten jou ‘naar rechts’ kijken (zoals bijvoorbeeld op foto 2. hierboven), waardoor je óp de foto ‘naar links’ kijkt. En dan kijk je dus ‘van je profiel’ af. Helemaal fout!

Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Ik heb een keer iemand voor de camera gehad met een oogspierverlamming. Ik stelde de persoon op de hierboven beschreven manier op, maar toen keek het rechteroog van de persoon (vanuit mijn positie gezien dus het linkeroog) in de camera, maar het andere oog keek rechtuit. Die persoon keek dus scheel, zoals op deze foto te zien is. Door de oogspierverlamming was er sprake van ‘exotropie’.

Toen ik de persoon in kwestie op de ‘verkeerde manier’ positioneerde, bleek dat deze niet meer scheel keek. Dus portretteerde ik die persoon op de ‘verkeerde manier’. Maar dat is, zoals gezegd, echt een uitzondering.

Er gaat dus nogal wat mis met het maken van een goede profielfoto. Stap 1 is dus het vinden van een goede fotograaf voor jouw profielfoto. Die heb je inmiddels gevonden. Maar wat kan je zelf nog doen? Ik ga je helpen.

Lees mijn 10 tips voor jouw beste profielfoto.